Prijava | Registracija

 
Snovi Hilandara

Trideset i tri komada nakita ove jedinstvene, unikatne i ručno rađene, kolekcije mnogi su ocenili kao vrhunac dosadašnjeg stvaralaštva Slavoljuba Đanija Galića.


U želji da svoje impresije sačuva i pretoči u trajno, kao duhovnu podršku ženi koja Hilandaru i dalje nema pristup, nakon jedne posete ovoj pravoslavnoj svetinji, Đani počinje rad na kolekciji.


Od gvozdenih delova manastirkih upotrebnih predmeta, starog alata, eksera ili delova brava, od zlata najvece čistoće (999/1000) i dijamanata, uz blagoslov hiladarskog bratstva, nastaje nakit u slavu Hristovim zemaljskim godinama I Hilandaru.


Posebnu pažnju javnosti kolkecija je privukla izlobama 2008. godine, prvo u Narodonom muzeju u Kragujevcu, a potom i u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, nakon čega su usledila i najveća nacionalna priznanja Djurdjevdanska nagrada (Kragujevac,2008), Nagrada Kapetan Misa Anastasijevic (Novi Sad, 2009), Nagrada Vukove zaduzbine (Beograd, 2009).

Mnogo više o kolekciji Snovi Hilandara, kao i šta su o njoj rekli istoričari umetnosti Anika Skovran i Dušan Milovanović, Jeromonah Ilarion Đurica, kriticari Draško Ređep i Slobodan Lazarević, knjizevnik Slobodan Pavićević, pesnik Pero Zubac, publicista Biljana Vilimon mozete pogledati na Snovi Hilandara.